JSN Epic - шаблон joomla Авто

Pyetje: Selamu alejkum hoxhe i nderuar. Allahu te shperblefte per mundin tuaj me Xhenet. Deshta me vete cka thote Islami ne lidhje me nje njeri i cili e ka mbyte tjetrin pa vetedije, psh: Duke i pastruar armet, dhe ne moment ajo ka shkrepur dhe e ka mbyte djalin e mixhes? Allahu ju shperblefte.

Përgjigje:

Alejkumselam. Falenderimi i takon Allahut (azzevexhel), ndërsa salavatet dhe selamet qofshin mbi të Dërguarin tonë Muhamedin (salallahualejhiveselem), mbi familjen e tij të pastër, mbi shokët e tij besnik, si dhe mbi të gjithë ata që e pasuan dhe e pasojnë rrugën e tij deri në Ditën e Gjykimit.

Vëlla i nderuar, vrasja e paqëllimshme ka mundësi të ndodhë në mënyra të ndryshme, si: Duke i grahur automjetit me shpejtësi dhe duke shkelur ndonjë këmbësor gabimisht, apo duke hapur ndonjë gropë për ndonjë qëllim tjetër dhe duke rënë në të ai që nuk e sheh atë, apo duke e mbuluar fëmiun dhe duke ia zënë frymën atij pa e vërejtur këtë fare, apo duke pastruar armët dhe duke shkrepur ajo pa dashje, etj.

E nëse i mbyturi është musliman mashkull, atëherë vrasësi i tij duhet:

-T’i paguaj familjes së të vdekurit, një shumë e cila kushton sa njëqind deve (Dijeh). Dhe në lidhje me çmimin e njëqind deveve, duhet shikuar në vendet në të cilat jetojnë ato.. Dhe kjo shumë është obligim t’i jepet familjes së të vdekurit, përveç nëse ata e falin këtë..

-Të lirojë një rob. E nëse nuk ka rob për të liruar, atëherë duhet të agjërojë dy muaj pandërprerë (Kefarah). Thotë Allahu (azzevexhel): “E kush e mbytë gabimisht një besimtarë, ai është i obliguar ta lirojë një rob besimtarë dhe shpagimin (e gjakut) t’ia dorëzojë familjes së tij, përpos nëse ia falin (familja gjakun)... E kush nuk ka mundësi (të lirojë rob), le të agjërojë dy muaj rresht (pandërprerë), si pendim (i pranuar) ndaj Allahut. Allahu është më i Dijshmi, Ligjdhënësi më i Urtë”. (En-Nisa’ 92)

Dhe nëse familja ia falin dëmshpërblimin (Dijen) vrasësit, kjo nuk don të thotë se prej tij bie edhe (Kefarah) obligueshmëria e agjërimit dy muaj pandërprerë, ngase këto dy muaj duhet t’i agjërojë patjetër, ai që e mbytë një musliman gabimisht.

Ndërsa nëse gabimisht është mbytur ndonjë muslimane femër, atëherë dëmshpërblimi i saj është sa gjysma e muslimanit mashkull. (Dijeh - Dëmshpërblim sa vlera e pesëdhjetë deveve dhe Kefarah - agjërim dy muaj pandërprerë)

Allahu e di më së miri.

Omer Bajrami

08.04.2012

Go to top